Pentru a putea acoperi taxele de studiu şi de cazare într-un campus din România, un tânăr trebuie să plătească, în medie, 6.000 de lei pe an Sursa: Arhiva EVZ
Descurajaţi, pe de-o parte, de lipsa ofertelor pe piaţa muncii şi, pe de altă parte, de taxele de studiu din ce în ce mai mari percepute de universităţi, tot mai mulţi tineri renunţă la visul de a urma o facultate.
E drept că la reducerea sumelor pe care pă rinţii români lear fi putut pune deoparte pentru studiile copiilor a contribuit şi criza economică, care a dus la tăieri salariale atât în mediul privat, cât şi în sectorul bugetar.
Şi tot criza se face vinovată de penuria de locuri de muncă: în vara lui 2010 au absolvit aproximativ 125.000 de studenţi pentru care angajatorii au propus însă doar 8.000 de joburi. Iar universităţile nu ţin cont de criză şi de consecinţele acesteia şi continuă să "ridice", de la un an la altul, nivelul taxelor.
O povară pentru studenţi şi pentru familiile lor
Potrivit unui sondaj realizat de Alianţa Naţională a Or ga nizaţiilor Studenţeşti din România, 71% dintre studenţii u ni ver sităţilor de stat consideră că plă tesc o taxă de studiu prea mare.
În plus, tinerii sunt la fel de nemulţumiţi când vine vorba despre cazarea într-un campus. Iar motivul este bine e videnţiat în cadrul cercetării: cheltuielile administrative pentru un student care a intrat pe unul dintre locurile cu taxă şi care prins şi un loc în cămin ajung, în medie, la 6.000 de lei (peste 1.400 de euro) pe an.
Astfel, cele mai mici taxe de studiu le au facultăţile private, în timp ce, la stat, taxele diferă foarte mult în funcţie de facultatea aleasă. Cea mai "ieftină" taxă impusă în Capitală este cea a Academiei de Studii Economice - 3.000 de lei pe an, iar cu cea mai "scumpă" se poate lăuda Facultatea de Film din cadrul Universitaţii Naţional