Sub tocul uşii, sub pat sau sub un birou ori lânga o mobilă solida? Specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii (ISU) Bucureşti au o listă cu reguli de bază în caz de cutremur.
În primul rând, susţin cei de la ISU, în cazul unui cutremur mare, oamenii ar trebui să nu se panicheze şi să nu iasă din clădiri.
O regulă de prevenţie vizează excluderea modificărilor la structură de rezistenţă a clădirilor şi identificarea eventualelor locuri, indiferent unde s-ar afla, pentru a se adăposti în cazul unui seism. O măsură prevăzută de pompieri este şi pregătirea unui rucsac pentru situaţii de urgenţă cu lucruri care să ajute la supravieţuire.
Nu ieşiţi pe scări sau pe balcon
În momentul unui seism, evitaţi ieşirea pe balcon sau pe scări şi va puteţi adăposti sub un birou sau o masă solidă. Trebuie să vă îndepărtaţi de ferstrele care se pot sparge, de oglinzi, mobile înalte, aparate de iluminat şi trebuie să vă protejaţi capul şi faţa.
Măsurile sunt valabile şi dacă vă aflaţi într-un magazin. Dacă sunteţi într-un lift, apăsaţi pe toate butoanele, iar când se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil.
Triunghiul vieţii
O măsură de protecţie cunoscută ca „triunghiul vietii” este cea în care vă puteţi aşeza, la cutremur într-un colţ al clădiri format din grindă/stâlp de rezistenţă/grindă.
Astfel, e recomandat ca în momentul cutremurului să vă aşezaţi lângă masă sau pat, nu sub acestea. „Daca te aşezi lângă pat, există un unghi al vieţii care se formează în momentul în care se prăbuşeşte tavanul, însă dacă vă aşezaţi sub pat, această şansa nu mai exista”, explică Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizică Pământului.
Cel mai sigur bloc din România a fost construit la Iaşi. Vezi despre ce imobil este vorba (UPDATE, FOTO)
Dacă vă aflaţi pe st