Statele ar trebui supuse unor teste de rezistenţă, după modelul testelor aplicate băncilor, consideră Lorenzo Bini Smaghi, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE).
"Astăzi este la modă practicarea testelor de rezistenţă asupra băncilor. Ar fi probabil adecvat să testăm şi statele", a declarat Lorenzo Bini Smaghi la finele săptămânii trecute, în cadrul unui colocviu organizat de Banca Franţei, conform Agerpres. În opinia sa, acest exerciţiu ar permite verificarea solidităţii modelelor bugetare ale statelor în perioadele de expansiune economică.
În opinia sa, sursele instabile de venituri fiscale, precum piaţa imobiliară sau sectorul financiar, pot furniza o imagine mult prea avantajoasă a solidităţii finanţelor publice ale unui stat, atunci când conjunctura este favorabilă.
"Nu este surprinzător că cea mai mare parte a ţărilor care afişează cele mai mari deficite şi creşteri ale datoriei publice sunt cele în care sistemul financiar joacă un rol din ce în ce mai mare, mai ales ca sursă de venituri fis-cale", a spus Smaghi.
Potrivit afirmaţiilor sale, veniturile fiscale reduse din sectorul financiar trebuie înlocuite cu alte surse de venituri sau prin reducerea cheltuielilor publice, ceea ce "nu a putut fi complet integrat în estimările de ajustare bugetară în multe economii dezvoltate".
Testele de stres asupra băncilor au fost aplicate pentru prima oară în iulie 2010. Acestea examinează soliditatea unei bănci, prin supunerea la diverse scenarii de criză. Din cele 91 de bănci examinate în luna iulie, cinci bănci spaniole, una din Germania şi una din Grecia nu au reuşit să treacă testele.
ALINA VASIESCU Statele ar trebui supuse unor teste de rezistenţă, după modelul testelor aplicate băncilor, consideră Lorenzo Bini Smaghi, membru în consiliul director al Băncii Centrale Europene (BCE).
"Astăzi este la modă