În multe judeţe ale ţării, mii de doze de vaccin pentru protecţia împotriva virusului papiloma uman au expirat în depozitele Direcţiilor de Sănătate Publică şi urmează să fie distruse. Vaccinarea fetiţelor de vârstă şcolară este posibilă la medicul de familie, campania Ministerului Sănătăţii aflându-se încă în desfăşurare. Cu condiţia ca vaccinul să fie în termen.
Potrivit datelor obţinute de la Direcţiile de Sănătate Publică, doar în judeţul Vaslui vor fi distruse 6.800 de doze de vaccin HPV distribuit în cadrul campaniei de imunizare iniţiate de Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, „campania de imunizare HPV este încă în desfăşurare.
Vaccinurile expirate vor fi distruse, dar mai rămân doze de vaccin care vor putea fi folosite de persoanele doritoare", a precizat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Însă campania de informare cu privire la importanţa vaccinării şi la eficienţa vaccinului în prevenirea unor forme de cancer a stagnat, site-ul www.informarehpv.ro nemaifiind adus la zi din anul 2009. De altfel, mulţi medici ginecologi şi oncologi consideră această campanie un eşec.
„Din păcate, campania de vaccinare HPV a Ministerului Sănătăţii a fost un eşec. Iar noi ne gândim acum că o parte dintre fetiţele care nu au fost vaccinate ne vor fi paciente peste câţiva ani", spune medicul primar oncolog Rodica Tudor de la Centrul de Diagnostic şi Tratament Euromedic Fundeni
.
Informarea, insuficientă
Motivul, după cum crede medicul Rodica Tudor, este că nu s-a pus un accent suficient de puternic pe campania de informare a publicului cu privire la agresivitatea virusului HPV şi la importanţa vaccinării în vederea reducerii incidenţei cancerului de col uterin şi a mortalităţii cauzate de această boală.
„Infecţia cu virusul papiloma uman este infecţia cu cea mai mare prevalenţă de pe tot