Ludovic al XV-lea nu a stiut sa-l aprecieze, dar astazi, caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei mondiale.
Cand Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peste primite in dar de la tarul Petru cel Mare, nu stia ca refuza un aliment care, peste multi ani, va deveni cel mai scump si apreciat din lume.
In acea vreme, francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea rusii si persii sunt renumiti in toata lumea ca fiind primii negustori ai produsului, desi populatia din aceste tari nu il consuma decat ocazional.
In secolul XVII, din cauza foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar si in America in randul claselor sarace, oamenii fiind nevoiti sa manance maruntaiele diverselor vietuitoare terestre sau acvatice pentru a supravietui.
Sturionul
Sturionul pare un peste dizgratios vederii, dar pentru gastronomi este o adevarata comoara.
Dintre cele 24 de specii de sturion care exista in toata lumea, cel mai faimos este morunul. Procesul de extragere a icrelor este foarte delicat. Pestele nu trebuie ucis, deoarece produce o substanta amara care ii compromite savoarea. Pentru a evita acest risc, morunul este "anesteziat" cu o lovitura la cap, iar timp de zece minute se extrag pretioasele icre. Dupa aceea, este eliberat.
Morunul este un peste longeviv, traieste aproximativ 75 de ani, insa pentru a junge la maturitate are nevoie de sapte ani.
In prezent, cei mai mari producatori de caviar sunt Rusia si Iranul. Cu toate acestea, pescuitul excesiv si ilegal al acestei specii a condus-o la un pas de disparitie. Timp de noua ani, Rusia nu a mai produs acest aliment cu scopul de a preveni disparitia acestei specii, cat si combaterea pescuitului ilegal.
Franta a devenit principalul furnizor mondial de caviar obtinut in crescatorie, iar Spania, Elvetia, Urugu