Frica de reguli clare si sanctiuni implacabile, influenta crescanda a baronilor locali la pachet cu potentialul lor penal, un Vasile Blaga tot mai puternic, dar si lipsa de abilitate a celor trei reformisti au spulberat orice speranta de modernizare in PDL. Consiliul National de Conducere a adoptat, sambata, 5 martie, modificari la statutul partidului, convenite anterior cu liderii de organizatii. Baronii locali au optat pentru aplicarea unor sanctiuni negociabile de la caz la caz, coborand astfel stacheta ridicata de trioul Preda-Macovei-Voinescu. Votand in bloc impotriva lor, dupa ce in urma cu trei saptamani partidul mima, sub presiunea publica, deschiderea catre reformism, PDL arata ca se confrunta cu probleme interne majore si ca nu risca rezolvarea lor prin actiuni radicale, inaintea celor doua momente cheie: alegerile interne din 14 mai si batalia pentru locale din 2012. Altfel spus, operatiunea de pesedizare a PDL, denuntata de Traian Basescu, continua.
Pentru a intelege mai bine semnificatiile celor intamplate vineri si sambata in PDL, e nevoie de ceva context si explicatii.
In plin scandal Ridzi - Pasat, conducerea PDL a preluat rapid o propunere discutata de luni bune, fara prea mult chef, in asa numita comisie pentru modificarea statutului: suspendarea automata din partid a membrilor trimisi in judecata. Aplicarea acestei masuri radicale urmarea un dublu scop.
Un scop simbolic, prin transmiterea mesajului ca PDL se reformeaza in mod real, ridicand foarte sus stacheta criteriilor de integritate, si ca actioneaza diferit in comparatie cu adversarii sai de la PSD si PNL, un mesaj prin care reformistii sperau sa recastige increderea electoratului dezamagit. Si un scop practic, prin distantarea reala de membrii de partid cu dosar penal, in cazul carora exista deja, prin trimiterea lor in judecata, indicii temeinice ca au com