Castelul de la Sâncrai, una din bijuteriile arhitectonice ale judeţului Alba, va intra în conservare anul acesta, urmând ca în 2012 să fie reabilitat. Sursa: Rareș Tileagă
Castelul este în proprietatea Consiliului Judeţean Alba, iar consilierii judeţeni au aprobat studiul de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii, astfel că lucrările vor putea începe imediat ce vremea va permite acest lucru.
"Studiul de fezabilitate are două părţi: una de conservare a castelui de la Sâncrai, iar a doua parte este de readucere la forma iniţială. Intenţia noastră este de a dezvolta în zona respectivă un loc în care Asociaţia cultivatorilor de trandafiri să îşi poată dezvolta o activitate asociativă şi asta, din punctul meu de vedere şi am discutat şi cu cultivatorii, să fie imaginea cultivatorilor de trandafiri din judeţul Alba, fiind o construcţie valoaroasă din punct de vedere arhitectonic. Anul acesta discutăm de partea de conservare şi aici mă refer la refacerea şarpantei-învelitorii şi crearea unui spaţiu pentru intreprinderea socială, pentru care Consiliul Judeţean Alba a depus un proiect. Urmează ca, identificând şi alte surse de finanţare - buget propriu, buget naţional, fonduri europene - să reuşim anul viitor terminarea lui, cu totul", a explicat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul CJ Alba, Dan Popescu.
Valoarea totală a investiţiei, aşa cum rezultă din studiul de fezabilitate, este de peste 8 milioane de lei, din care peste 1,7 milioane lei vor fi cheltuiţi în etapa de conservare.
Istorie de peste 200 de ani
Localitatea Sâncrai se află la 8 kilometri de Aiud, între localităţile Ciumbrud şi Rădeşti, în "inima" zonei în care se întind câmpuri întregi de trandafiri. Potrivit CJ Alba, clădirea a aparţinut familiei Kemeny şi a fost construită în anul 1805.
"Se pare că această clădire ar fi fost extinsă în două faze, în prima fa