Miercuri, 9 martie, apare romanul "Risipitorii", de Marin Preda. Poeta şi criticul literar Oana Soare, semnatară a unei interesante prefeţe a actualei ediţii BPT, vorbeşte despre acest "roman de ruptură", esenţial în definirea profilului scriitorului.
●Jurnalul Naţional: În creaţia lui Marin Preda, "Risipitorii" este un "roman de ruptură". Ruptură dintre ce şi ce? De ce este obligatorie o astfel de lectură, pentru a-l defini pe Marin Preda, fie şi pentru cei care consideră că acest scriitor înseamnă doar "Moromeţii" şi "Cel mai iubit dintre pământeni"?
Oana Soare: "Risipitorii" este un roman de ruptură în raport cu "Moromeţii", deoarece propune o altă tematică, un alt univers, o altă formulă epică şi un alt stil. "Moromeţii" era un roman cu o tematică rurală, o monografie a satului românesc, aşa cum a repetat îndelung critica. În plus, romanul se încheagă în jurul unui punct puternic şi central, care este personajul Ilie Moromete. "Risipitorii" este un roman psihologic, în care cadrul epic se mută în mediul citadin. În plus, scrierea nu mai este concepută în jurul unui personaj central, ci în jurul mai multor personaje, grupate în perechi antitetice. Aşadar, este o mare diferenţă între o monografie a satului românesc şi un roman de detectivistică psihologică, cu o construcţie poliedrală. "Risipitorii" reprezintă o bună lectură pentru cel care vrea să vadă cum Marin Preda învaţă să scrie roman psihologic. Pe de altă parte, profilul unui scriitor ne apare cu atât mai tulburător dacă îl privim prin aceste scrieri-experiment, şi nu doar prin romanele sale canonice.
● V-aţi intitulat prefaţa romanului "Risipitorii" a actualei apariţii din colecţia Biblioteca pentru toţi "Un roman ghinionist şi totodată norocos". De ce?
Un roman ghinionist deoarece a presupus o trudă de zece ani, iar scriitorul nu a fost mulţ