Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a venit la Bucureşti să "tragă de mânecă" autorităţile pentru cele nouă procente din fondurile europene atrase de România. Cioloş a cerut simplificarea mecanismelor prin care sunt atrase fondurile europene şi instituirea unui nou organism de coordonare în domeniu.
De celalaltă parte, analiştii spun că ideile sunt vechi şi ineficiente, neputând fi puse în aplicare cu doi ani înainte de încheierea exerciţiului financiar al UE pentru perioada 2007-2013.
În patru ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a absorbit doar 9,34% din totalul fondurilor puse la dispoziţie de Bruxelles în perioada 2007-2013. Până la încheierea actualului exerciţiu financiar al UE România trebuie să absoarbă restul de 90% din cele 19 miliarde de euro puse la dispoziţie de autorităţile europene. Specialiştii în atragerea banilor europeni cred că acum este prea târziu pentru ca măsurile să aibă efect. "Din păcate, soluţia a mai fost adusă în discuţie, nu este eficientă şi nici viabilă. Coordonarea între instituţii durează şi până ca mecanismele să funcţioneze corespunzător vom ajunge în 2013", spune Cosmin Drăgoi, managing partner al M27 CED Invest, companie cu afaceri de peste 300.000 de euro, un număr mediu de opt angajaţi care au scris circa 140 de proiecte, inclusiv pentru fondurile de preaderare.
Nu complexitatea mecanismului e problema, ci birocraţia
Dacian Cioloş a declarat că unul dintre motivele performanţei slabe a României este natura mecanismului prin care aceste fonduri sunt absorbite de Bucureşti.
"România are unul dintre cele mai complexe mecanisme de atragere a fondurilor europene. Sunt state care au absorbţie foarte bună şi care au proceduri mult mai simple", a explicat Cioloş.
Analistul Cosmin Drăgoi îl contrazice în parte, spunând că problema mecanismului prin care România atrage fondu