În jur de 60 de ţări celebrează în această lună martie poezia, în cadrul unor manifestări diverse dintre care unele se intitulează "Primăvara poetilor". În Franţa această manifestare a ajuns la a 13-a ediţie şi în acest moment, poate mai mult ca niciodată, poezia este binevenită pentru a le aminti oamenilor că viaţa nu înseamnă numai crize, griji de natură economică, dezamăgiri pe plan politic şi angoase legate de ce ne-ar putea aduce ziua de mîine.
Viaţa este şi tandreţe, şi sete de frumuseţe, şi întîlnire cu miracolul. Iar poezia face parte din domeniul miracolului, chiar dacă este o apariţie fulgurantă în viaţa noastră.
Luni, la Paris, la ora 12 şi 30 de minute, mulţi călători grăbiţi din staţia de metrou Auber s-au oprit uluiţi ca să constate că... un grup de poeţi şi de actori recitau poeme în diverse puncte strategice ale staţiei. O încercare de încetinire a timpului şi de provocare, chiar şi pentru cîteva minute, a unei întîlniri a omului grăbit cu poezia.
Nu întîmplător însă ediţia aceasta a "Primăverii poeţilor" a fost lansată în metroul parizian, pentru că Regia Autonomă a Transporturilor este un vechi partener al iubitorilor de poezie.
Sute de poeme se plimbă de fapt prin toată regiunea pariziană, afişate în vagoanele de metrou, iar numeroase poeme sunt afişate şi în staţii. În staţia de metrou Saint-Germain-des-Près, care evocă numele unui cartier unde şi-a dat întîlnire întreaga boemă artistică mondială, în această staţie de metrou deci a fost organizată o expoziţie dedicată poeziei...
"Primăva poeţilor" a fost concepută anul acesta ca o veritabilă operatiune de comando: 400 de actori au decis să se disperseze pe străzile, prin pieţele şi prin parcurile Parisului pentru a citi poezie sau pentru a oferi scurte spectacole de poezie.
Inaugurarea "Primăverii poeţilor", luni, la Paris, a fost făcută de însuşi minist