Regimul alimentar cunoscut drept dieta Atkins se bazează pe consumul de alimente grase fără niciun fel de restricţie. Această dietă promovează consumul de proteine de origine animală, în detrimentul mineralelor şi vitaminelor. Persoanele care urmează această cură trebuie să scadă şi să crească controlat cantităţile de carbohidraţi din alimentaţia zilnică. În clasa alimentelor care au un aport mare de carbohidraţi se numără toate produsele de patiserie, pâinea, pastele făinoase, precum şi toate fructele şi legumele care au conţinut ridicat de zahăr. În acelaşi timp, consumul de băuturi carbogazoase şi dulciuri va fi limitat drastic şi chiar exclus. Medicii nutriţionişti precizează că dieta Atkins este un regim alimentar total dezechilibrat. Această cură promite o scădere drastică în greutate în numai două-trei săptămâni. Masa corporală scade procentual cu indici cuprinşi între 3,5% şi 8%.
Sunt patru etape care trebuie parcurse în regimul alimentar impus de această dietă. Astfel, etapa de inducere ţine două săptămâni, în care consumul de carbohidraţi trebuie redus la 20 de grame pe zi. În acest fel se induce corpului o stare în care acesta este forţat să ardă grăsimile.
În a doua etapă se urmăreşte creşterea cantităţii de carbohidraţi cu câte 5 grame în fiecare săptămână. Carbohidraţi se acumulează din fructe şi legume mâncate în stare proaspătă. Când au mai rămas doar 2-3 kilograme de pierdut începe a treia fază, moment în care raţia de carbohidraţi va creşte până când organismul a pierdut şi puţinele kilograme în plus.
Etapa a patra, denumită şi faza de menţinere, are scopul de a păstra greutatea în limitele normale. Acest lucru se face urmărind în permanenţă cantitatea de carbohidraţi ingerată.
Nutriţioniştii avertizează că acest regim poate afecta activitatea cardiovasculară, poate distruge funcţiile ficatului şi pot a