Greg şi Lydia Giordano în La dolce diva
Tot mapamondul este cuprins de moda "New Burlesque", care se mută din cabarete pe scenele teatrelor, îşi creează festivaluri de gen, reînviind o artă cu un lung trecut şi cu mare priză la public.
"Burlesc" îşi are originea în cuvântul italian "burlesco" şi în spaniolul "burla", care înseamnă glumă sau, mai exact, ridiculizare.
În literatură apare încă de la Aristofan. Mai aproape de noi, îl găsim în vogă în secolul al XVII-lea, când înglobează şi o doză de vulgaritate. În 1600, în Anglia, a avut loc prima reprezentaţie teatrală calificată drept burlescă, o satiră a piesei lui Shakespeare, "Pyramus&Thisbe", semnată de George Villier. El apare însă şi sub forma romantică a operetei, în care frazele cu dublu sens sunt frecvente. În Franţa apare pentru prima dată la "Folies Bergères". Va traversa apoi Atlanticul, ajungând în Statele Unite.
Recent, filmul lui Mathieu Amalric, "Tournée", a retrezit interesul pentru "New Burlesque Cabaret", care a coborât de pe ecran pe scenă. Întregul Hexagon şi exegeţii music-hall-ului sunt cuprinşi de febra acestui gen. Mimi Le Meaux, Dirty Martini, Kitten on the Keys, Julie Atlas Muz, Evie Lovelle şi Rocky Roulette, protagoniştii noului gen la modă, transformă latura erotică a nudităţii într-o formă de comedie. Sunt eroii filmului lui Mathieu Amalric, care au fascinat Festivalul de la Cannes.
Spectacolul "Cabaret New Burlesque" de la "Théâtre de la Cité" a însufleţit "le tout Paris". Actriţele au fost numite "Salomee de salon", iar spectacolul parodiază întregul gen: prea mult glamour, prea multe gaguri erotice ajungând până la caricatură. Chiar dacă se inspiră din marea epocă a cabaretelor de la Pigalle, "New Burlesque" adaugă şi o bună parte din imageria rock n'roll din anii '50, ca şi aluzii politice, numere de pin-up tatuate, însoţite de partenereii lor "body-built". @