Alro Slatina vrea să achiziţioneze mai multă electricitate prin contracte pe termen lung, pentru a-şi creşte producţia de aluminiu cu 20%. Compania şi-a planificat construirea unei termocentrale de 420 de MW pe gaze, investiţie care s-ar putea ridica la jumătate de miliard de euro.
În ultimii cinci ani, imaginea Alro Slatina a fost puternic afectată de tot felul de scandaluri în presă, legate fie de stenograme care implicau personaje de la Cotroceni, fie de contractul pe termen lung cu Hidroelectrica. Toate aceste lucruri frânează dezvoltarea companiei, spun oficialii Alro.
„Urmărim creşterea producţiei de aluminiu cu 20% în timp, dar acest lucru va fi posibil doar dacă vom găsi mai multă energie pe termen lung", a declarat ieri directorul general al companiei, Gheorghe Dobra.
Alro este cel mai mare consumator de energie din România şi primeşte trei TWh anual de electricitate de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie de pe piaţă, printr-un contract care expiră în 2018.
Cum influenţează Alro preţul energieipe piaţă
Întrebat dacă ar putea cumpăra mai multă energie de la Hidroelectrica, Dobra a precizat că acest lucru este exclus. „Chiar dacă peste tot în lume s-au suplimentat cantităţile de energie pentru producătorii de aluminiu, la noi este povestea cu scandalul, inutilă, dar care ne afectează foarte mult. Astfel că ar fi imposibil să luăm mai multă energie hidro. Nici măcar nu am discutat pe tema asta", a adăugat Dobra.
El a explicat că un consumator de energie precum Alro, care utilizează 360 de MW (circa 5% din consumul ţării) în bandă, adică încontinuu la aceeaşi putere, ţine în jos preţul energiei pe piaţă. Aceasta deoarece noaptea, când restul industriei şi populaţia nu consumă energie, producţia de electricitate ar fi trebuit oprită în mare parte, ceea ce ar fi implicat costuri uriaşe.