În ciuda avântului spaniol și britanic de a discuta posibilitatea instituirii unei zone cu interdicție de zbor deasupra Libiei, NATO nu are nicio intenție, pentru moment, să intervină în situația din Libia, a declarat astăzi secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen.
NATO a anunțat, însă, că va planifica cu "prudență", măsuri pentru orice eventualitate, deoarece ține de datoria Alianței să apere securitatea țărilor membre.
NATO nu stă deoparte
"Dacă Gaddafi și forța armată pe care o controlează continuă să atace în mod sistematic populația din Libia, nu-mi imaginez cum ar putea comunitatea internațională și Națiunile Unite să stea deoparte," a declarat astăzi la Bruxelles secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen. NATO ar avea nevoie de acordul ONU pentru a demara o operațiune militară în regiunea nord-africană.
"Orice acțiune NATO trebuie să se desfășoare în concordanță cu mandatul ONU," a mai spus acesta, "și știu că momentan, ONU nu și-a dat acordul pentru folosirea forței armate în Libia."
Miniștrii apărării din cele 28 de state membre ale NATO se vor întâlni, așa cum fusese stabilit încă dinainte ca revoltele să izbucnească în Libia, pe 10 și 11 martie. NATO a spus că va analiza situația din Libia, dar și perspectivele de viitor pentru întreaga regiune, dominată în ultimele săptămâni de revoluții violente.
Strigător la cer
"Există un vânt de schimbare acum în regiune și acest vânt bate în direcția libertății și democrației," a spus Rasmussen.
Secretarul general a spus că NATO este "în strânsă cooperare şi consultare" cu alte organizaţii internaţionale şi regionale, inclusiv cu Organizaţia Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Liga Arabă şi Uniunea Africană.
"Trebuie să rămânem vigilenți, " a spus Rasmussen, avertizând asurpra faptului că Europa nu poate ignora o criză umanitară car