Franţa este mahmură în acest început de săptămână, după ce ziarul Le Parisien a publicat un sondaj de opinie. Cifrele sunt clare : Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, partid de extremă dreaptă se situează pe primul loc în opţiunile de vot privind alegerile prezidenţiale, cu 23%. Ea e urmată de Nicolas Sarkozy, actualul preşedinte şi de Martine Aubry, posibilă candidată a socialiştilor, fiecare cu câte 21%.
Francezii au impresia că retrăiesc coşmarul din aprilie 2002, când în al doilea tur de scrutin s-au calificat preşedintele Jacques Chirac şi Jean Marie Le Pen, tatăl lui Marine. Alegerile au fost câştigate până la urmă la scor de Chirac, dar era pentru prima dată când un candidat al extremei drepte ajungea în al doilea tur. Mai rău, nici un institut de sondare a opiniei publice nu prevăzuse că Le Pen avea să ajungă până acolo.
Nouă ani mai târziu şi cu un an înaintea alegerilor iată că un institut de sondaje anunţă că Marine Le Pen ar putea să intre în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi încă de pe primul loc ! Trebuie spus de la început că sondajul este destul de controversat, alte institute reproşând companiei Harris Interactive modul în care a fost realizat (on line) şi mai ales faptul că nu a luat în calcul şi alţi candidaţi socialişti, cum ar fi puternicii Dominique Strauss-Kahn, actualul şef al FMI, Francois Hollande sau Segolene Royal. Chiar şi cei care critică însă sondajul recunosc că în ultimele luni popularitatea lui Marine Le Pen a crescut foarte mult, ea fiind creditată acum 3-4 luni cu doar 11-12% din intenţiile de vot.
Creştere fenomenală
Cum se explică însă creşterea ei fenomenală ? E vorba în primul rând de o supra- expunere mediatică. Acum câteva săptămâni Marine Le Pen a devenit oficial preşedinta Frontului Naţional, luând locul tatălui ei, Jean Marie Le Pen, cel care timp de decenii a încarnat ext