Cea mai spectaculoasă confruntare a ultimelor zile a fost cea dintre Monica Macovei şi Radu Berceanu. O dispută pe principii cum vedem destul de rar, adusă în faţa publicului în discursuri coerente şi argumentate. Încă o dată, elemente rarisime în politica românească.
Care este chestiunea
Conflictul este mai vechi, dar episodul cel mai recent a pornit de la iniţiativa Monicăi Macovei de a forţa suspendarea din Partidul Democrat Liberal (a cărui membru este, nu de multă vreme) a celor care au probleme cu justiţia. Mai concret, Macovei a încercat să-şi convingă colegii de oportunitatea modificării statutului PDL astfel încât membrii împotriva cărora a fost iniţiată ancheta penală să fie suspendaţi din partid, direct, fără alte analize, fără implicarea altor instanţe interne (Biroul Politic Naţional etc).
Propunerea a fost respinsă cu o amplă majoritate – în fapt, au fost numai trei susţinători: Cristian Preda, Sever Voinescu şi Monica Macovei însăşi. De cealaltă parte, restul partidului! Iar cei mai vocali exponenţi ai menţinerii actualei forme a statulului PDL au fost Vasile Blaga, Cristian Boureanu şi Radu Berceanu.
Cu o imagine mai bună, în presă, decât adversarii de conjunctură, Monica Macovei este prezentată adesea drept exponenta înnoirii, a reformei, a eliberării de corupţie, în interiorul PDL. Formule simpliste, care nu ajută pe nimeni, nici măcar pe Monica Macovei, pentru că o plasează pe o poziţie de categorică adversitate faţă de cei cu care fostul ministrul al Justiţiei a ales să colaboreze pentru a crea un partid politic mai bun decât cele existente astăzi.
Nuanţări şi explicaţii
Intervenţia lui Radu Berceanu, la Realitatea TV, a adus o serie de clarificări absolut necesare. Până la urmă, cum poţi explică susţinerea covârşitoare de care s-a bucurat, în cadrul PDL, o decizie care dă un semnal foarte prost în afara partidul