* "Criticile la adresa sistemului bancar, cel puţin de când sunt eu ministru, sunt nejustificate", consideră Valeriu Tabără
Cererea de credite în agricultură a crescut, în ultimii ani, de peste opt ori, susţine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
Ministrul consideră că relaţia producătorilor agricoli cu băncile se află pe un trend ascendent: "S-au făcut paşi importanţi în privinţa relaţionării sistemului bancar cu sectorul agricol. Înregistrăm o evoluţie pozitivă, iar în ultimii trei - patru ani, cererea de credite a crescut de peste opt ori. Agricultura, industria alimentară şi dezvoltarea rurală sunt domenii care au un potenţial excepţional de afaceri, iar cine va investi va obţine un profit real".
Valeriu Tabără mai susţine că o parte a problemelor din agricultură se datorează tocmai lipsei de relaţionare între fermieri şi sistemul bancar. În opinia sa, criticile aduse băncilor în ultima vreme sunt nejustificate: "O parte a crizei din agricultura ţării noastre se datorează tocmai lipsei de colaborare şi relaţionare în sector. Cel puţin de când sunt eu ministru, criticile la adresa sectorului bancar sunt nejustificate".
Aprecierea ministrului vine în contextul în care marea majoritate a fermierilor, dar şi înalţi oficiali din minister, au acuzat băncile, în repetate rânduri, că nu creditează agricultura. Fermierii au reclamat că şi atunci când au reuşit să obţină credit bancar, condiţiile impuse de finanţator au fost greu de suportat, nivelul dobânzilor fiind şi de 20%. Bancherii au susţinut, la rândul lor, că îşi asumă un risc major când finanţează agricultura, din cauză că sectorul este mult prea dependend de condiţiile climatice.
Ministrul a mai susţinut că pentru a deveni eficienţi, fermierii mici şi mijlocii trebuie să se asocieze şi să pună bazele unor exploataţii agricole de peste 100 de hectare. "Ne propunem să avem cât