Companiile îşi vor putea eşalona, în condiţii mai bune, datoriile la buget, statul renunţând la garanţiile cerute acum. Măsura ar putea avea însă efect de bumerang pentru bun-platnici.
Condiţiile de eşalonare la plată a datoriilor restante către bugete ar urma să devină mai relaxate. Constituirea de garanţii va fi eliminată în unele cazuri, dobânzile vor fi mai mici decât cele actuale, iar perioada ar urma să crească până la cinci ani faţă de şase luni, în prezent.
Proiectul, elaborat la începutul lunii martie de Ministerul Finanţelor, este o variantă mult îmbunătăţită în favoarea companiilor faţă de cea aflată în vigoare. De altfel, legislaţia referitoare la înlesnirile la plată, reintrodusă în vara lui 2009, după declanşarea crizei economice, este la a doua modificare. Primele prevederi în acest sens, care au fost puse în practică jumătate de an, nu au avut un impact semnificativ, mai puţin de 300 de firme primind aprobarea de a-şi eşalona restanţele în acea perioadă. Anul trecut, însă, după ce criteriile de acordare au devenit mai lejere, în urma modificării lor de către Parlament, peste 7.200 de companii au apelat la această facilitate.
Acum, Ministerul Finanţelor vrea să devină un creditor mai permisiv. Motivul: volumul arieratelor fiscale executabile a crescut cu 32% în 2009 faţă de 2008 şi cu 20% în 2010 faţă de 2009.
Statul, creditor prudent?
„Scopul urmărit printr-o astfel de propunere legislativă este, pe de o parte, depăşirea de către contribuabili a dificultăţilor generate de lipsa disponibilităţilor băneşti şi, pe de altă parte, prevenirea formării de noi datorii din partea acestora, asigurându-se în acelaşi timp că statul se comportă ca un creditor prudent în ceea ce priveşte încasarea veniturilor la bugetul general consolidat“, explică Ministerul Finanţelor, în nota de fundamentare a proiectului.
Un proiect încă a