Cel puţin 150 de computere ale Ministerului Economiei şi Finanţelor din Franţa au fost vizate de un atac informatic de spionaj fără precedent. Hackerii şi-au atins scopul: mai multe documente ale instituţiei au fost piratate.
Ministerul a observat primele semne ale cyber-atacului în luna ianuarie, moment în care a sesizat Parchetul şi serviciile de informaţii. O echipă de 20-30 de oameni a Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor de Informaţie (ANSSI) a lucrat zi şi noapte pentru a rezolva problema.
Informaţiile apărute în „Paris Match" au fost confirmate de ministrul François Baroin, care a subliniat că documentele compromise nu conţineau „date personale" ale contribuabililor francezi. Specialiştii susţin că cyber-spionii au trimis troianul într-un e-mail adresat Trezoreriei, virusul răspândindu-se rapid în sistemul informatic al instituţiei.
„Autorii erau, în mod clar, interesaţi de documente legate de preşedinţia franceză a G20 şi de afaceri economice internaţionale", a declarat directorul general al ANSSI, Patrick Pailloux. „S-a constatat că mai multe informaţii au fost direcţionate către site-uri chineze", a declarat un funcţionar de rang înalt de la Paris, sub acoperirea anonimatului.
El a precizat că „informaţia nu spune mare lucru". Cert este că, după o operaţiune de mentenanţă la minister, în care au fost debranşate nu mai puţin de 10.000 de calculatoare dintre cele 170.000 ale instituţiei, reţeaua informatică a Finanţelor franceze este din nou funcţională. Cazul de spionaj economic din Franţa nu este primul în care se aude numele Chinei.
Precedentul canadian
În ianuarie, trei departamente-cheie ale guvernului canadian, printre care şi Comisia pentru Trezorie, au fost ţinta unor atacuri informatice cu scopul de a fura informaţii sensibile. Michel Juneau-Katsuya, fost ofiţer al serviciilor de informaţii canadie