Pentru a evita o implicare militară directă, SUA le-au cerut aliaţilor saudiţi să le furnizeze arme rebelilor din Benghazi, oraşul de unde au pornit revoltele în Libia, susţine cotidianul britanic The Independent. Sursa: Reuters
Regatul Saudit nu a răspuns deocamdată cererii Statelor Unite, în ciuda unei presupuse tentative de asasinat, pusă la cale de Gaddafi, împotriva regelui saudit Abdullah în urmă cu un an.
Saudiţilor li s-a spus că rebelii ar avea nevoie de rachete antitanc, mortiere şi cel mai repede de rachete sol-aer pentru a doborî bombardierele şi să răspundă astfel atacurilor lansate de forţele loiale lui Gaddafi.
Armele ar urma să fie transportate pe calea aerului la bazele militare sau pe aeroportul din Benghazi.
Dacă forţele anti-Gaddafi reuşesc astfel să câştige teren în vest, presiunea politică a Statelor Unite şi Alianţei Nord Atlantice pentru stabilirea unei zone de excludere aeriană ar fi redusă.
Militarii americani au fost fermi şi susţin că o astfel de zonă presupune atacuri aeriene americane în Libia, lucru care ar duce Washington-ul direct în război de partea taberei anti-Gaddafi. De câteva zile, avioanele americane de supraveghere, Awacs, au survolat în spaţiul aerian din jurul Libiei şi au ţinut constant legătura cu turnul de control din Malta şi au cerut detalii despre zborurile libiene, inclusiv cel efectuat în weekend de aeronava privată a lui Gaddafi în Iordania.
Dezvălurile despre planul secret american vin pe fondul izbucnirii protestelor şi în Arabia Saudită.
Însă autorităţile saudite au decis să interzică orice formă de protest pe teritoriul ţării în contextul revoltelor din lumea arabă, departe de a se fi încheiat, după ce iniţial încercaseră să-şi asigure liniştea socială prin intermediul unui vast pachet de beneficii oferite populaţiei.
Gaddafi acuză ingerinţe străine
Între timp, Muamma