Conducerile celor cinci societăţi de investiţii financiare s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Viena, cu membri din conducerea "Erste" ca să discute despre politica de dividend a BCR, pentru 2010, potrivit unor surse care nu au dorit să le fie menţionate numele.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care Grupul BCR a raportat, anul trecut, un profit net după impozitare şi interesele minoritare de 465 milioane de lei, în scădere cu 46,7% faţă de 2009, cel mai redus câştig înregistrat după privatizarea băncii. Asta l-a făcut pe Domnic Bruyn-seels, preşedintele-executiv al băncii, să declare, săptămâna trecută, că va recomanda acţionarilor, în cadrul Adunării Generale, să aprobe capitalizarea profitului, la fel ca anul trecut, aşteptându-se ca această acţiune să fie sprijinită şi de Banca Naţională.
Unele dintre cele cinci SIF-uri nu ar fi de acord însă cu o nouă majorare a capitalului BCR, susţinând că "Erste" ar trebui să respecte clauzele din contractul de privatizare şi să distribuie 40% din profit sub formă de dividende, susţin susele citate. Şi anul trecut, unele SIF-uri, au votat împotriva modalităţii de majorare a capitalului BCR prin creşterea valorii nominale a acţiunilor băncii, mişcare ce nu s-a reflectat şi în aprecierea acţiunilor SIF-urilor pe bursă, susţin sursele citate. Acestea mai spun că, în eventualitatea în care conducerea BCR va propune în AGA majorarea capitalului băncii, unele SIF-uri vor pleda pentru o majorare prin emisiunea de noi acţiuni şi nu prin creşterea valorii nominale a acţiunilor.
"Ne aşteptăm ca Erste să îşi respecte obligaţiile asumate în contractul de privatizare şi anume să distribuie 40% din profitul obţinut pe 2010 ca dividende şi să listeze banca", a declarat Claudiu Doroş, vicepreşedintele executiv al SIF "Moldova", adăugând: "Dacă vom primi o altă propunere concretă din partea conducerii BCR în cadrul Adun