Ziua Femeii va fi sărbătorită astăzi pentru a 100-a oară de la înfiinţarea ei, în 1911.
Dacă acum un secol femeile începeau să ceară mai multe funcţii de conducere, acum, Parlamentul European (PE) trage linie şi constată: numărul de femei implicate în politica PE a crescut considerabil, de la 16,6% în 1979 la 34,8% momentan - cea mai impresionantă cifră de până acum. La Bruxelles, 8 martie este, deci, un motiv bun de sărbătoare.
Însă instituţiile europene nu sunt neapărat o oglindă a situaţiei de acasă. Parlamentele naţionale se bucură de o prezenţă feminină mult mică decât PE, mai puţin în Malta, Spania şi Luxembourg.
În România, media de femei europarlamentari este de 40%, pe când cea de femei din parlamentul naţional nu depăşeşte 10%. Alături de Ungaria, Irlanda, Slovenia şi Cipru, România este, la acest capitol, codaşa Europei.
Rezoluţii supuse la vot
Europarlamentarii, a căror funcţie este să reprezinte interesele circumscripţiei electorale, sunt aleşi de popor pentru abilitatea lor de a influenţa deciziile politice care se iau la Bruxelles. Se întâmplă ca, în Finlanda şi Suedia, femeile din PE să fie chiar mai numeroase decât bărbaţii.
La Strasbourg vor fi dezbătute şi votate două rezoluţii propuse de eurodeputatele Rovana Plumb şi Mariya Nedelcheva. Plumb, preşedinta organizaţiei de femei a PSD, va prezenta un raport legat de reducerea sărăciei în rândul femeilor din UE, iar Nedelcheva va vorbi despre provocările rămase în calea egalizării drepturilor între femei şi bărbaţi în UE.