Un bărbat de 53 de ani care a aflat întâmplător că e bolnav s-a însănătoşit după ce a trecut prin două intervenţii chirurgicale făcute simultan.
Când a coborât de pe Ceahlău, în vara trecută, Sandu nu avea decât o febră musculară. Nu s-a îngrijorat decât când a văzut că într-o săptămână nu-i trece. A mers la spital şi a făcut analize la inimă, la torace şi de sânge. La ecografie, medicii au văzut că bărbatul de 53 de ani avea o tumoare renală. De la Iaşi, a fost trimis la urologie, la Spitalul Fundeni din Bucureşti, unde i s-a spus că în afară de tumoarea renală mai avea un cheag de sânge la inimă cu celule canceroase şi că va trebui să fie operat.
Citostaticele se fac doar dacă boala recidivează
Intervenţia chirurgicală a durat aproape 8 ore şi a fost realizată de o echipă formată din chirurgi urologi şi cardiaci. În prima etapă, medicii urologi i-au extirpat rinichiul cu tumoarea, iar în a doua etapă chirurgii cardiaci i-au montat circulaţia extracorporală, i-au deschis atriul drept şi au extras cheagul.
„Pericolul fundamental este că cheagul de sânge se poate fragmenta, migrând şi înfundând artera pulmonară şi determinând moartea pacientului", spune prof. Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Cardiovasculară 1 de la Institutul „C.C.Iliescu", unul dintre medicii care l-au operat pe Sandu. După operaţie, Sandu a mai stat în spital aproape o lună. Acum duce o viaţă normală şi are grijă să-şi facă analizele periodic. În primul an, controlul medical trebuie făcut la trei luni, iar în următorii doi-trei ani, la şase luni. După aceea, controlul se facea anual. De tratamentul cu citostatice nu a avut nevoie, pentru că acesta se recomandă dacă boala recidivează.
10 persoane din 100.000 fac tumori renale cu complicaţii
10-14 persoane din 100.000 fac tumori renale cu extensie venoasă, unele dintre ele ajungând la inimă. „Evol