Un document din custodia Arhivelor Nationale are un continut atipic pentru autoritatea lui Nicolae Ceausescu la conducerea partidului si statului.
Este o stenograma a Comitetului Politic Executiv (CPEx) al CC al PCR, din iulie 1975, in care secretarul general a fost convins, de catre membrii forului executiv suprem din RSR, sa semneze Actul Final de la Helsinki, rezultatul Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE).
Acest angajament politic regional a fost semnat, pe 1 august 1975, de liderii a 35 de state din spatiul Euroatlantic. Urmatoarele citate sunt elocvente pentru pozitiile contrare ale secretarului general si liderilor nomenclaturii.
Pledoaria lui Ceausescu
Tov. N. Ceausescu: Sa desemnam acum delegatia. Eu as prefera sa nu merg sa semnez.
Tov. George Macovescu (Ministrul de Externe - n.n.): Sunt anuntati toti sefii de stat.
Tov. N. Ceausescu: Sa mearga primul ministru. Si de la altii merge primul ministru.
Tov. G. Macovescu: Eu vorbesc din punct de vedere juridic, al reprezentarii statului. Dumneavoastra sunteti seful statului.
Tov. N. Ceausescu: E dreptul fiecarui stat sa desemneze pe cine doreste. Ungurii au desemnat pe Kadar care este si membru al Consiliului Prezidential.
Tov. G. Macovescu: A fost un consens ca sefii statelor vor semna documentul final. Acolo unde seful statului are functie reprezentativa, merge primul ministru. De exemplu, regina Angliei a desemnat pe primul ministru".
In continuarea sedintei, la indemnurile de participare adresate de Paul Niculescu Mizil, Nicolae Ceausescu a raspuns:
Tov. N. Ceausescu: Sunt rezerve. Sa nu se creeze iluzie ca s-a facut o mare scofala.
Totusi, importanta pozitiei Romaniei la reuniunile C.S.C.E. este dovedita prin dominarea paginilor de politica externa d