După cum era de aşteptat, proiectul de Hotărâre de Consiliu Judeţean menit să parafeze ultimele detalii ale acordului dintre administraţia judeţeană şi promotorii proiectului Nabucco – al cărui scop e să asigure independenţa energetică a unei părţi a U.E., printr-un gazoduct ce aduce gaze naturale din zona Mării Caspice – a stârnit controverse la adoptare, din cauza multiplelor obligaţii impuse C.J. Timiş şi a accentului pus pe secretizare. Până la urmă, însă, proiectul a fost adoptat în forma dorită de reprezentanţii Nabucco.
Multe obligaţii din partea C.J. Timiş
În proiectul de Hotărâre menit să tranşeze ultimele detalii care să facă funcţional parteneriatul dintre Timiş şi promotorii proiectului Nabucco - Nabucco Gas Pipeline, gazoductul urmând să traverseze România prin judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad, s-a pus foarte mare accent pe păstrarea cu stricteţe a unor informaţii clasificate legate de acest proiect, iar Consiliul Judeţean Timiş şi-a asumat foarte multe obligaţii.
De exemplu, C.J. Timiş s-a obligat să informeze în scris compania Nabucco România în termen de cinci zile de la depunerea oricărei solicitări de emitere a unui certificat de urbanism de către o persoană fizică sau juridică pentru amplasarea unui obiectiv în coridorul pentru care s-a emis certificatul de urbanism pentru Proiectul Nabucco.
Această prevedere a dus la controverse în şedinţa de plen în care s-a propus aprobarea respectivului proiect hotărâre, consilierii locali remarcând anormalitatea situaţiei legate de faptul că o instituţie – în speţă, C.J. Timiş, trebuie să ceară avize de la un S.R.L.
“Referitor la obligaţiile părţilor, ne obligăm să informăm în scris compania, în termen de cinci zile de la depunere, a oricărei solicitări de emitere a unui certificat de urbanism de către o