Din dorinţa de a intra în cursa pentru angajarecu un avantaj, mulţi tineri optează pentru facultăţi cu predare în limba germană. La 19 universităţi din 11 oraşe se poate obţine o diplomă la un ciclu de studii de specialitate în limba germană sau la un ciclu de studii de germanistică.
La ora actuală, Germania este cea mai mare putere economică din Europa, iar România unul dintre cei mai activi investitori. În acest context, studenţii aleg filiera germană a facultăţilor din toată ţara atât pentru oportunităţile deosebite oferite pe piaţa muncii, cât şi pentru posibilităţile largi de a studia un semestru sau un an, în cadrul programului Erasmus, la facultăţile partenere din spaţiul de expresie germană.
În anul 2000, Mihai Andrei Todoca (31 de ani) a plecat pentru prima dată în Germania, la Bremen, cu o bursă DAAD. Studia limbi moderne aplicate, respectiv germană-engleză, la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu. În 2005 avea să plece cu o altă bursă la Thüringen, pentru cercetare doctorală. Din 2002, lucrează ca translator pe domenii economice, consolidare instituţională şi dezvoltare regională. Spune că studiile de limbă germană şi mai ales contactul cu ţara prin intermediul celor două burse i-au oferit câteva elemente-cheie în dezvoltarea carierei.
Parteneriate cu universităţi germane
„Am avut foarte mult contact şi cu universităţi, şi cu instituţii, şi cu administraţia germană, mai ales cu experţi veniţi din Germania în România, iar aici mi-a folosit foarte mult experienţa din Germania - fiind acolo în interiorul instituţiilor - să văd cum gândesc oamenii şi aşa am reuşit să mă mulez mult mai bine pe cerinţele lor", explică Todoca. Acum cinci luni, doctorandul a deschis un club de limba germană la Cluj.
„Am vrut să văd câţi oameni ar fi interesaţi de o întâlnire în care să-i învăţ germana într-un mod uşor şi amuzant, combinând cuno