Biroul de presă al Universităţii din Oradea a remis luni un comunicat de presă în care prezintă primele concluzii ale evaluării instituţionale făcute de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Vizita ARACIS a avut loc între 2 şi 4 martie, iar comisia de evaluare, formată din 34 de membri (dintre care un expert evaluator din Irlanda şi doi studenţi), a "puricat" 28 de programe de specializări de licenţă şi masterat de la 15 facultăţi. Evaluarea a vizat activitatea Universităţii din 2008 până în prezent.
Directorul de misiune, Lazăr Vlăsceanu de la Universitatea din Bucureşti, a prezentat vineri, în faţa Senatului Universităţii din Oradea, concluziile generale ale vizitei. Vlăsceanu a felicitat conducerea Universităţii pentru "rezolvarea problemelor din trecut, pentru modul tranşant în care au fost abordate şi rezolvate majoritatea problemelor cu care s-a confruntat instituţia în ultimii ani".
De asemenea, Comisia a apreciat dezvoltarea cercetării, subliniind că în ultimii ani pe acest segment "UO a obţinut rezultate remarcabile". Evaluatorii recomandă însă implicarea unui număr cât mai mare de cadre didactice în cercetare, respectarea eticii în cercetare, amintind problemele de plagiat cu care s-a confruntat UO în trecut.
Despre activitatea didactică, ARACIS a constatat că s-a făcut ordine în programele de studiu, dar că Universitatea nu pune suficient accent pe evaluarea continuă a studenţilor într-un semestru, evaluarea rezumându-se la sesiunile de examene. Totodată, fiecare facultate trebuie să aibă ca prioritate dotarea bibliotecilor şi dezvoltarea resurselor de învăţare. Şi serviciile oferite studenţilor s-au îmbunătăţit, iar Universitatea trebuie să sprijine pe viitor organizarea de manifestări studenţeşti, pentru a oferi studenţilor o viaţă culturală activă şi diversificată.
În final, Vlăsceanu a