Preşedintele Statelor Unite, Barrack Obama, a declarat pentru Reuters, că reprezentanţii NATO discută despre opţiuni de intervenţie în Libia, fiind luate în calcul diverse acţiuni militare.
Obama a declarat că oamenii din jurul lui Muammar Gaddafi vor fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor şi violenţele care au avut loc de la începutul protestelor. Şeful de la Casa Albă a continuat spunând că Statele Unite dezvoltă mai multe programe umanitare pentru a veni în ajutorul oamenilor din Libia.
"Vreau să transmit un mesaj cât se poate de limpede către cei din jurul colonelului Gaddafi. Depinde de ei ce vor alege să facă mai departe. Şi vor fi răspunzători pentru orice violenţe vor avea loc in viitor", a declarat Obama. Preşedintele a mai declarat că aliaţii se gândesc la impunerea unei zone de excludere aeriană, însă trimiterea de trupe de infanterie nu este o prioritate.
Secretarul general NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen a precizat, luni, ca Alianţa nu va interveni militar în Libia în lipsa unei rezoluţii ONU care să-i permita o asemenea acţiune. "Nu îmi pot imagina că ONU şi comunitatea internaţională vor sta pasivi dacă Gaddafi şi regimul său vor continmua să-şi atace oamenii sistematic", a declarat însă Rasmussen, adăugând că Gaddafi poate fi găsit vinovat de crime împotriva umanităţii.
În urmă cu o săptămână, portelicopterul USS Kearsage şi distrugatorul USS Ponce au intrat în Marea Mediterană, prin canalul Suez, indreptându-se către apele libiene. Franţa a mobilizat portelicopterul Mistral. Germania şi Marea Britanie au câte o fregată în largul coastelor libiene. USS Kearsage transportă 42 de elicoptere şi circa 1.000 de puşcaşi marini.
"Este prea devereme să spunem cum se vor încheia toate acestea, dar vom fi pregătiţi să oferim orice fel de spriijin din partea Statelor Unite", declara secretarul de Stat Hillary Clinton în urm