Sistemul bancar din Romania a fost si inca este destul de sanatos, in ciuda nivelului ridicat al creditelor neperformante, sustine Florian Libocor, economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale.
Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat in 2010, ajungand la 1,98 miliarde lei, dupa ce rata creditelor neperformante a urcat la 11,9%. Totusi, sistemul bancar din Romania se mentine sanatos, cu o rata de solvabilitate de peste 14%, mai mare fata de minimul de 10% impus de Banca Nationala a Romaniei.
"Sistemul bancar din Romania a fost si inca este destul de sanatos in ciuda creditelor neperformante. In Romania nici nu a fost nevoie de interventia statului pentru a ajuta bancile", afirma Florian Libocor, economistul sef al BRD.
Rata medie de solvabilitate a sistemului bancar s-a plasat la nivelul de 14,66% la finele anului trecut .
Bancherii considera ca valoarea creditelor neperformante va atinge maximul in al doilea semestru din acest an, dar va creste mai putin decat in 2010,
"Cred ca varful creditelor neperformante se va atinge undeva la mijlocul acestui an. Sunt convins ca, din 2011, creditele neperformante vor incepe sa scada", a declarat Libocor.
Activele nete ale sistemului bancar au avansat anul trecut doar cu 3,5%, pana la 341,8 miliarde de lei.