Vechea salină de la Cacica, situată la aproximativ 35 de kilometri de Suceava şi transformată într-un muzeu subteran unic, aflat la o adâncime de 50 de metri, va deveni o destinaţie importantă în circuitul balnear din România. Directorul salinei, Corneliu Zup, a declarat că se lucrează la amenajarea a încă două săli ce vor fi deschise pentru vizitare, una dintre ele fiind special construită pentru bolnavii cu afecţiuni pulmonare. Sursa: Sergiu RusuSursa: Sergiu RusuSursa: Sergiu RusuSursa: Sergiu Rusu
1 /.
Printre proiectele de viitor ale minei de sare, potrivit directorului Zup, se numără şi montarea unui lift, care va coborî până la 75 de metri adâncime. Administratorii salinei au în plan şi construirea unei căsuţe din lemn, în care să li se servească vizitatorilor sucuri şi plăcinte.
În prezent, la mina de sare, cei mai mulţi vizitatori vin pentru a face mişcare în sala de sport situată la 75 de metri adâncime, renumită pentru beneficiile terapeutice în tratarea unor afecţiuni respiratorii.
“Până în anii 1978 existau la Salina Cacica, la suprafaţă, nişte băi cu apă sărată caldă. Vrem să revenim la această idee care este benefică în multe afecţiuni", a adăugat directorul salinei, precizând că în mina de sare s-ar putea amenaja şi săli de operaţie, întrucât încărcătura microbiană este la jumătate faţă de cea dintr-o sală de operaţie clasică.
Muzeu subteran
Construită după planul vestitei Saline de la Wieliczka-Polonia, vechea salină a fost transformată într-un veritabil muzeu. După ce cobori mai bine de 20 de metri în mină, intri în capela Sf. Varvara (protectoarea minerilor), construită în 1904, cu altarul şi amvonul sculptate în sare masivă.
La 33 de metri adâncime, se află lacul subteran cu apă sărată, unic în ţară, cu o adâncime de 38 de metri, iar la 44 de metri adâncime, sala de festivităţi, unde odinioară se organizau