Crescătorii tradiţionali de animale din judeţ abia aşteaptă venirea Paştelui pentru a aduce în pieţe miei. În comune, primii gospodari ai comunelor se gândesc să facă în aşa fel încât să transforme târgurile locale de Paşti în pieţe profitabile pentru toţi.
Pieţele din oraş vor avea spaţii special amenajate pentru comercializarea mieilor în acest an. Crescătorii de animale din judeţ sunt bucuroşi că mioarele au umplut stânele cu miei în număr mult mai mare decât în anii precedenţi.
Ei spun că mulţi dintre berbecuţi vor ajunge pe mesele brăilenilor ca delicatesă pentru masa de Paşti. Oiţele le vor păstra pentru a avea şi la anul miei şi lapte din care să facă brânza pe care toată lumea o aşteaptă.
Mihai Niţă din comuna Salcia Tudor, unul dintre crescătorii de animale care a luptat din greu şi a obţinut certificarea de producător tradiţional, având voie acum să vândă brânza de Gulianca oriunde în Uniunea Europeană, spune că va duce la piaţă câteva zeci de miei.
"Oile au fost vrednice anul acesta, dar mi-au făcut cam mulţi berbecuţi. Vreo 20, dacă nu chiar 30 dintre cei fătaţi acum în iarnă, îi voi duce la târg de Sfintele Paşti. Până atunci, pe 24 aprilie, o să crească numai bine, astfel ca un miel să aibă măcar 10-12 kilograme - curat, cum se spune", ne-a declarat crescătorul de animale.
Târg la Măxineni
Ca să vină în întâmpinarea atât a celor car e vor să vândă, dar şi a celor care vor să cumpere miei, primarul comunei Măxineni, Mihai Ruse, se gândeşte să organizeze un târg specializat pentru vânzarea mieilor.
"Este o zonă cunoscută pentru crescătorii de ovine din judeţ şi ştiu că anual vin oameni din municipiu ca să cumpere miei de Paşti. Anul acesta, intenţionăm să organizăm în Dumnica Floriilor un târg specializat, la care să invitănm toţi crescătorii din zonă, nu numai din comuna noastră, dar şi de mai departe, de la Salci