Economy Works este un tutorial online a câte trei module. Doi dintre cei mai activi participanţi vor ajunge la o celebră şcoală de vară Colorado (SUA). Programul oferă o şansă liceenilor pasionaţi de economie sau celor care vor să afle în termeni practici ce înseamnă economie de piaţă.
Acum 10 ani, la singura oră de economie, se învăţa dintr-un singur manual. Atât ofereau societatea şi tehnologia de atunci tânărului viitor cetăţean plătitor de taxe şi impozite. Acum, prin proiectul Economy Works, tineri din 70 de licee au online pe site-ul programului cărţi renumite, videoclipuri, benzi desenate, materiale audio despre mecanismele economiei şi cursuri interactive într-un limbaj deloc greoi.
Proiectul implementat de Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib) a fost prezentat în câteva licee din Bucureşti şi din ţară. Sunt căutaţi aproximativ 500 de elevi cu vârste între 14 şi 19 ani. Predarea pe internet despre economie este structurată în trei module online de câte două săptămâni. La sfârşitul fiecărui modul, elevii sunt invitaţi să răspundă la o întrebare de gândire critică printr-un eseu de maximum două pagini.
Economie din pasiune
Pentru fiecare modul, cel mai bun eseu va fi premiat cu 100 de dolari. Ultimul tutorial, cu tema „Cum funcţionează economia de piaţă", s-a încheiat acum două zile, iar ieri au fost postate materiale academice pentru cel de-al doilea modul despre rolul statului în economie.
Ovidiu Neacşu, de la SoLib, a prezentat proiectul Economy Works la cluburile de dezbateri din liceele din Bucureşti.
Le-a explicat tinerilor că pot învăţa economie din pasiune, nu din obligaţie. „M-a surprins un lucru în discuţiile cu ei: au întrebat cât timp trebuie să aloce acestui program, iar noi le-am răspuns că nu le recomandăm un timp anume, ci «cât vă place vouă», iar ei au fost surprinşi. Ştiu din ex