Gheorghe Dobra, directorul general al Alro Slatina, companie care deţine în Sierra Leone mai multe mine de bauxită, a reprodus, într-o conferinţă de presă, zvonul că un român deţine o mină de diamante în statul african, unde lucrează inclusiv români. "Există o mină de diamante în Sierra Leone deţinută de un român. Nu ştiu cine este proprietarul, mi-au spus şi mie colegii de acolo care au aflat de la localnicii din zonă. Mina de diamante este situată la 30 km de noi, dar accesul este foarte greu pentru că trebuie să treci printr-o zonă muntoasă şi prin junglă", a declarat Dobra.
Frank Timiş - African Minerals
Singurul român despre care se ştie că are afaceri în domeniul mineritului în Sierra Leone este Frank Timiş, fostul proprietar al afacerii "aurul de la Roşia Montană". Timiş este unul dintre cei mai bogaţi români (de fapt, cetăţean britanic de origine română) conform topului Forbes, având o avere estimată la peste 1 miliard de dolari SUA. Din 2005, este preşedintele şi cel mai important acţionar al African Minerals, fostă Sierra Leone Diamond Company. Această companie deţine numeroase exploataţii miniere în Sierra Leone, din unele dintre acestea extrăgându-se diamante. African Minerals a dat lovitura în martie 2010, când a descoperit cel mai mare nou (pentru ultimii 20 de ani) zăcământ de fier de pe întreg globul - peste 10 miliarde de tone de minerale conţinând 30% fier. Descoperirea, confirmată de specialişti, a urcat preţul acţiunilor African Minerals la un nivel ameţitor, fapt care l-a îmbogăţit pe Timiş cu peste 500 de milioane de dolari.
Sediul African Minerals este pe insula britanică Guernsey, din aproprierea coastelor franceze (Normandia), în oraşul St Peter Port. Guernsey este paradis fiscal.
Timiş, dimpreună cu ceilalţi investitori în minele de diamante din zonă, a profitat din plin de intervenţia forţelo