Costul de ocupare al spaţiilor de birouri din Bucureşti va creşte cu 2,7% până în 2015, de la nivelul de 4.060 dolari anual, dar va rămâne printre cele mai ieftine pieţe din Europa, momentan situându-se pe penunltimul loc înaintea Budapestei, potrivit unui studiu realizat de DTZ.
Anul acesta Bucureştiul ocupă locul 73 în lume, din 84 de pieţe analizate şi va scădea o poziţie în top până în 2015, când costul de ocupare se va situa la nivelul de 4.630 de dolari pe an, pentru fiecare spaţiu de lucru.
Comparativ, în Budapesta, costul de ocupare al spaţiilor de birouri este de 3.630 de dolari/an, în Praga este de 6.320 dolari/an, iar în Varşovia este 5.560 dolari.
Angajaţii din Bucureşti beneficiază, în medie, de 11 mp de spaţiu de birou, faţă de cei din Praga care dispun de 14,5 mp sau cei din Varşovia de 12 mp.
Pieţele de birouri din Europa vor cunoaşte o majorare a costurilor medii de ocupare până în 2015, cu o rată anuală de creştere de 2%. Cu toate acestea, privite în ansamblu, costurile de ocupare vor fi cu 11.7% mai mici, comparativ cu perioada de vârf din 2007.
Costurile de ocupare vor creşte pe fondul majorării chiriilor şi dar şi al altor cheltuieli, incluzând taxele de proprietate.
Districtul West End din Londra va cunoaşte cea mai rapidă creştere din Europa în următorii cinci ani. Costurile de ocupare sunt prognozate să crească cu 5,1%, atingând valoarea de 25,890 dolari pe post de lucru, până în 2015. Această creştere va determina zona West End din Londra să îşi menţină poziţia a două piaţă între cele mai scumpe din lume în ceea ce priveşte costurile de ocupare pentru spaţiile de birouri, surclasată de piaţa din Hong Kong.
În ceea ce priveşte Europa Centrală şi de Est, se aşteaptă ca piaţa de birouri din Moscova să înregistreze cea mai mare creştere a costurilor de ocupare în 2015, cu o majorare de 3,8% pe an, urm