Teama de un război civil în Libia este pe cale de a se adeveri. Bătălia pentru Ras Lanuf, un port important pentru exportul de petrol, este în toi, atât forţele guvernamentale, cât şi rebelii asumându-şi, pe rând, controlul asupra oraşului.
Din oră în oră, atât regimul lui Gaddafi, cât şi opozanţii săi comunică presei o nouă victorie; mii de susţinători ai dictatorului nord-african au sărbătorit duminică dimineaţă, la Tripoli, recucerirea oraşelor Ras Lanuf, Al Zawiya, Misrata şi Tobruk. Conţinutul de adevăr al ştirii oficiale care anunţa aceste succese pare să fie însă infim. La cartierul general al rebelilor din Benghazi, nimeni nu acordă mare atenţie comunicatelor guvernamentale, socotite pură propagandă; atât Tobruk, cât şi Ras Lanuf sunt, conform corespondenţilor de presă aflaţi la faţa locului, în continuare în mâinile rebelilor, iar localnicii din Al Zawiya şi Misrata afirmă, de asemenea, că oraşele lor sunt controlate de către forţele anti-guvernamentale.
Deşi trupele lui Gaddafi au început diverse ofensive în mai multe regiuni, folosind nu numai tancuri şi artilerie grea, dar şi aviaţia în unele oraşe, se pare că nu au reuşit să recucerească poziţiile pierdute. De altfel, dezertările din armata regulară continuă, generalul Abdul Fattah Younis, un fost aliat de nădejde al lui Gaddafi, cerând unităţilor din subordinea sa să se alăture insurgenţilor. De asemenea, se presupune că circa 30 de ofiţeri de aviaţie care au refuzat să ordone unităţilor din comanda lor să bombardeze populaţia au fost executaţi.
Comando SAS, deţinut la Benghazi
Situaţia în Libia este cât se poate de încâlcită - mai ales pentru observatorii europeni. Astfel, în estul ţării, nouă britanici au fost deţinuţi de către rebeli. Unul dintre ei este un diplomat însărcinat cu stabilirea unui prim contact între guvernul britanic şi forţele opoziţionale, iar ceilalţi