UCM Reşiţa va trebui să returneze peste 168 milioane lei la buget, după ce Fiscul a descoperit recent că firma nu a respectat graficul de reeşalonare şi scutire de datorii, stabilit în 2006 de AVAS şi Ministerul Finanţelor.
Scandalul de corupţie în care este implicat managementul UCM nu este singura problemă de actualitate a companiei din Reşiţa. Un control al ANAF, finalizat în ianuarie 2010 şi contestat în instanţă de şefii UCM, a scos la iveală că societatea nu a respectat un ordin comun din 2006 al AVAS şi al Ministerului Finanţelor, prin care beneficia de mai multe înlesniri la plata unor datorii la bugetul de stat, dacă îşi achita la zi restul obligaţiilor fiscale.
Cum acest lucru nu s-a întâmplat, inspectorii ANAF au repus în sarcina UCM Reşiţa sumele ce trebuiau să facă obiectul scutirii, în total peste 168 milioane lei, aproape 40 milioane euro. Lor li se adaugă debitele eşalonate, adică alţi peste 2,6 milioane lei.
Curtea de Apel Timişoara a respins pe 10 ianuarie 2011 contestaţia UCM Reşiţa faţă de decizia ANAF, dar o decizie finală este aşteptată de la Curtea Supremă. Unul dintre argumentele invocate în faţa Curţii de Apel Timişoara de către avocaţii UCM Reşiţa a fost incidenţa în cazul acesta al OUG 92/2009 pentru amânarea la plată a obligaţiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a efectelor crizei. Magistraţii timişoreni au stabilit însă că ordonanţa nu se poate aplica întrucât se referă la alt tip de datorii, judecătorii arătând că în acest fel şefii UCM Reşiţa sperau să obţină o „dublare" a amânării la plată.
Omul lui Buzăianu, patron la Reşiţa
UCM Reşiţa este controlată de societatea elveţiană INET AG care deţine aproape 60% din acţiunile societăţii. La rândul ei, INET AG are ca patron un contabil elveţian, Beat Eugene Corpataux, potrivit documentelor deţinute de România Liberă. O investigaţie din 2006 a Cen