De astăzi a început Postul Paştelui, cel mai aspru post din cursul unui an bisericesc. Timp de 40 de zile creştinii ortodocşi nu se cunună, nu se vorbesc de rău şi nu se ating de produsele de dulce: carne, lapte şi ouă.
Perioada de post 40 de zile este numită şi Păresimile sau Patruzecimea. În perioada de dinanitea sărbătorii pascale, credioncioşii îşi amintesc de cele 40 de zile în care Iisus a ţinut post, înaintea de începerea activităţii sale mesainice (Luca IV, 1-2), de unde i s-a dat si denumirea de Paresimi.
El a fost rânduit de Biserică pentru cuviincioasa pregătire a catehumenilor de odinioară, care urmau să primească Botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Preoţii spun că postul trebuie să fie ţinut cu inima, sufletul, mintea, dar şi cu trupul. Dincolo de regulile bisericeşti, postul mai este şi o perioada care ajută la detoxifierea organismului, pentru că în cele de 40 de zile de post, corpul uman scapă de toxinele acumulate din produsele animale.
Comparat cu călătoria de 40 de zile a poporului evreu în pustiu, Postul Paştelui trebuie să se încheie cu marturisirea păcatelor şi apoi, pentru creştinii care primesc dezlegare de la preot, cu împărtăşanie.
Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiaza pe o tradiţie vechi-testamentară: potopul – care trebuia să spele pământul de păcate – a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi, 40 de ani au mâncat evreii mana în pustie, inainte de a ajunge pe pîmântul făgăduinţei, Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea şi tot 40 de zile şi 40 de nopţi a postit Iisus în munte înainte de începerea activităţii Sale mesianice.