În timp ce scumpirile doboară noi recorduri, salariile românilor scad. Decalajul dintre scumpiri şi evoluţia salariilor a trecut pragul de 7%, iar veniturile salariaţilor sunt tot mai mici, arată statisticile oficiale.
În timp ce media scumpirilor - inflaţia - a ajuns la recordul european de 6,9%, salariile au scăzut cu 0,15%, astfel că puterea de cumpărare a românilor s-a erodat în proporţie de peste 7% din ianuarie 2010 până în aceeaşi lună a lui 2011.
În mai mult de jumătate din domeniile-cheie ale economiei, salariul real (câştigul net minus inflaţia) a fost mai mic decât anul trecut, cele mai drastice scăderi regăsindu-se în rândurile bugetarilor şi angajaţilor din companiile de stat.
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că salariul mediu net pe economie a scăzut în ianuarie 2011 cu doi lei (-0,15%) faţă de aceeaşi lună din 2010, şi cu 72 de lei (-4,8%) faţă de decembrie 2010, ajungând la 1.424 de lei.
Ianuarie 2011 este a zecea lună din ultimele 12 şi a 14-a din ultimii doi ani în care puterea de cumpărare a scăzut pe fondul decalajului dintre scumpiri şi dinamica veniturilor. Şi fenomenul ia cu atât mai multă amploare cu cât preţurile merg mereu în sus, iar veniturile nu mai urcă în pas cu acestea, ci au început chiar să coboare.
Reamintim că, în programul de guvernare al echipei instalate la Palatul Victoria după alegerile din 2008, una dintre măsurile prioritare este „creşterea puterii de cumpărare a populaţiei". A se compara această prevedere cu datele din graficul de mai jos.
Înapoi în anii ’90
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,0%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2010.
Vedeţi care a fost câştigul salarial mediu în ianuarie 2011