Dumitru Costălaş este un inginer care îmbină tehnica cu pictura. Obţine astfel picturi în sticlă, care dau senzaţia de imagine 3D.
Pictura a fost, încă din copilărie, pasiunea cea mai mare a lui Dumitru Costălaş. „Eram copilul rebel ale cărui urechi erau întinse de către părinţi, profesori şi vecini pentru că tot ce era în faţa mea însemna un obiect pe care se poate desena. Nu pot să-l uit pe vecinul meu, care mă păruia aproape în fiecare săptămână pentru că desenam pe gardul lui de scânduri. Bietul om trebuia să spele în fiecare sâmbătă după-amiaza gardul”, îşi aminteşte pictorul sălăjean.
Artă din cioburi de icoană
Primul examen serios de pictură l-a avut în jurul vârstei de 13 ani. „Eram în Iaz, satul dimineţilor liniştite, cum îmi place să-l numesc. Din greşeală, am spart o icoană pe sticlă, iar pentru a nu-i supăra pe părinţi am încercat să o reproduc. Mi-a ieşit destul de bine, iar părinţii şi-au dat seama că e o copie după mult timp”, mai spune Costălaş.
După liceu şi Şcoala Populară de Artă din Zalău, Dumitru Costălaş a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Cluj, iar apoi a început să lucreze pe cont propriu şi să dea cursuri de pictură, în particular, elevilor care se pregăteau de facultate.
Pictură cu brevet
Recunoaşterea naţională şi internaţională a artistului sălăjean a venit după 2009, an în care a reuşit să descopere şi să breveteze pictura în sticlă. „Brevetul l-am primit în Modena, Italia. Italienii au fost uimiţi cum am reuşit să aduc pictura în miezul sticlei. Privind-o, parcă te uiţi la imagini 3D. M-a fascinat dintotdeauna sticla. Lucrez acum cu pulbere de sticlă, îmbinată cu o substanţă specială. Pentru a putea face picture, sticla trebuie să ajungă la 820 de grade. De aceea am nevoie şi de echipamente speciale. Nu recomand nimănui să încerce acest lucru în condiţii improprii, pentru că