Cel mai sever post din an începe cu un superprilej de răsfăţ pentru români. Poimâine, pe 9 martie, e sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, ziua în care, conform tradiţiei, femeile pregătesc mucenici, iar bărbaţii “se luptă” cu 40 de pahare cu vin, cinstind zilele Moşilor care tocmai vor fi început. Toată lumea trebuie să mănânce însă mucenici. Cu zeamă sau unse cu miere şi acoperite cu nucă, aceste opturi sunt delicioase, dacă nu faceţi economie nici la zahår, nici la arome. Testaţi reţetele noastre şi sigur va ieşi ceva delicios. Cel mai sever post din an începe cu un superprilej de răsfăţ pentru români. Poimâine, pe 9 martie, e sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, ziua în care, conform tradiţiei, femeile pregătesc mucenici, iar bărbaţii “se luptă” cu 40 de pahare cu vin, cinstind zilele Moşilor care tocmai vor fi început. Toată lumea trebuie să mănânce însă mucenici. Cu zeamă sau unse cu miere şi acoperite cu nucă, aceste opturi sunt delicioase, dacă nu faceţi economie nici la zahår, nici la arome. Testaţi reţetele noastre şi sigur va ieşi ceva delicios.
Opturi de casă
Ingrediente: o jumătate de kilogram de făină, o jumătate linguriţă de sare, coaja rasă de la o lămâie, apă cât cuprinde. Preparare: Se amestecă într-un bol făina cu o jumătate de linguriţă de sare, coaja rasă de la o lămâie şi apă cât cuprinde. Se frământă coca până se omogenizează. Se întinde o foaie groasă de aproximativ o jumătate de centimetru, apoi se decupează din ea opturi cu ajutorul unui aparat special. Mucenicii se pun la uscat pe o coală de hârtie şi se lasă 24 de ore înainte de a fi preparaţi.
Mucenici cu scorţişoară
Ingrediente: 250 g mucenici, esenţă de rom, coajă rasă de lămâie şi de portocală, 200 g nucă măcinată, scorţişoară măcinată, o cană de zahăr, două plicuri cu zahăr vanilat. Preparare: Se pun la fiert doi litri de apă cu puţină sa