Ministerul Finanţelor a decis să revină la sistemul eşalonărilor la plată a obligaţiilor fiscale restante, însă consultanţii fiscali sunt sceptici în legătură cu impactul măsurii asupra mediului de afaceri, singurul avantaj important fiind faptul că beneficiarii vor scăpa de executare silită pe parcursul reeşalonării.
Finanţele vor să eşaloneze la plată, pentru o perioadă de până la 5 ani, obligaţiile fiscale ale firmelor cu probleme financiare, condiţionat de constituirea unor garanţii şi achitarea datoriilor curente, a ratelor eşalonate şi a dobânzilor datorate pe perioada eşalonării la plată, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.
"Vom avea probabil un act normativ aplicabil unui «club exclusivist» de contribuabili, fără prea mare impact la nivelul economiei, fiind mai degrabă un «exerciţiu de imagine» al Guvernului. Pot beneficia de ordonanţă doar cei care se află în dificultate economico-financiară conform criteriilor ce vor fi stabilite prin normele metodologice. Criterii pe care acum nu le ştim şi care pot reprezenta în fapt cheia problemei. Este posibil ca acele criterii să fie atât de dure încât să nu le îndeplinească aproape nimeni. Sau să le îndeplinească doar «cei aleşi», lucru care nu ar face decât să crească gradul de inechitate", comentează Gabriel Sincu, partener Mazars.
El a amintit că o ordonanţă asemănătoare a fost publicată şi la începutul anului 2009 cu referire la dificultăţile financiare generate de criza economică, dar foarte puţine companii au beneficiat de ea, tocmai din cauza condiţiilor foarte restrictive care descurajau contribuabilii să solicite respectivele facilităţi.
"Condiţiile financiare sunt foarte dure, dobânda de întârziere fiind practic aceeaşi ca şi în cazul neplăţii fără eşalonare (0,04% / zi) întrucât e greu de crezut că o bancă va oferi garanţii cuiva aflat în asemenea dificultate astfel încâ