Modificări de până la 3%-4% ale cursului de schimb nu trebuie "băgate în seamă" şi nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Reacţia guvernatorului vine într-un moment în care analiştii apreciază că BNR vinde valută pe piaţa interbancară pentru a aprecia leul, tocmai în încercarea de a contracara presiunile inflaţioniste aduse de scumpirea petrolului şi alimentelor pe bursele internaţionale. Leul s-a apreciat în acest an cu 1,3% în raport cu euro, ajungând la cel mai bun nivel din ultimele nouă luni.
"Modificări de 1-2% ale cursului nu ar trebui să se vadă imediat în preţuri. Cred că preţurile din România vor ajunge să aibă o mult mai mare independenţă faţă de evoluţiile din exterior", a declarat Isărescu la ceremonia de primire a Legiunii de Onoare din partea preşedintelui Franţei, organizată la Ambasada Franţei din Bucureşti.
Întrebat dacă aprecierea leului este justificată de fundamentele economice, Isărescu a răspuns că modificări de până la 3-4% ale cursului nu trebuie băgate în seamă. Banda indicată de guvernator este însă destul de largă. Plecând de la nivelul de 4,26 lei/euro, consemnat la sfârşitul anului trecut, o bandă de plus/minus 4% ar corespunde unui interval de 4-4,4 lei pentru un euro. Aceasta este de altfel banda în care a evoluat cursul de la începutul anului 2009 şi până în prezent.
Totodată, el a arătat că aprecierea leului cel mult mai temperează anticipaţiile conform cărora moneda naţională s-ar deprecia sau descurajează persoanele care "tendenţios" vorbeau despre depreciere ca justificare pentru creşterea preţurilor.
Experienţa anilor trecuţi a arătat că mişcările de curs se transmit foarte rapid în preţuri când leul se depreciază, iar comercianţii şi populaţia se aşteaptă la o accelerare a inflaţiei.
În schimb, scăderile de curs se văd în preţuri cu un decalaj