A fi mentor reprezintă o răspundere importantă, pentru că sfaturile sunt bazate pe experienţă, iar impactul lor pot influenţa chiar şi parcursul unei cariere. Astfel, un mentor este responsabil de modul în care îşi îndrumă colegii, angajaţii sau prietenii.
Viaţa poate fi dificilă, mai ales când pornim în căutarea unui nou loc de muncă, a unei noi şcoli sau a unei noi experienţe. O persoană care are nevoie de orientare şi de sprijin în depăşirea acestor obstacole, i se recomandă găsirea unui mentor. Un mentor este cineva cu experienţă într-un domeniu şi care poate ghida o persoană prin sfaturi pertinente.
Mentorii declaraţi nu sunt parte a unui fenomen recunoscut în România, dar, informal, ei sunt prezenţi din ce în ce mai mult în organizaţii şi în diferite medii educaţionale. Site-ul EzineArticles.com prezintă responsabilităţile unui mentor care doreşte să-şi dovedească calităţile de lider.
Îndrumare
Mentorul este, în general, mai în vârstă şi are experienţă destul de multă în domeniul pentru care i se cere sprijin. Astfel, el poate ghida colegi, angajaţi sau prieteni prin intermediul unor sfaturi în anumite situaţii. Pentru cei care primesc sprijinul unui mentor, acest lucru poate însemna evitarea unor greşeli şi de a porni la drum „cu dreptul". Spre exemplu, pot afla din start unde anumite servicii pot fi găsite într-o companie sau care este cea mai potrivită persoană pentru a-i cere ajutor pe o anumită problemă.
Consiliere
În timp ce unii mentori adoptă o abordare foarte simplă de a-i ajuta pe cei noi, alţii, de cele mai multe ori, acordă şi consultanţă. La întrebări precum „care ar fi cea mai bună modalitate de a obţine o promovare?" sau „ce să fac în timpul studiilor pentru a mă face mai atractiv pentru viitorii angajatori sau noi oportunităţi?", un mentor care probabil a trecut prin aceste situaţii va şti să ofere sfaturi cu p