PDL nu a respins, ci a zdrobit iniţiativa celor trei de „curăţire” a partidului. Singurele voturi în favoarea lor au fost…ale lor.
Am întrebat-o pe Monica Macovei într-un interviu RTV dacă în demersul de modificare a statutului PDL în sensul aspririi prevederilor legate de politicienii cercetați penal, s-a bazat pe sprijinul vreunei filiale. Ea a declarat că nu a avut un astfel de sprijin; dar a adăugat că inițiative precum suspendarea automată din partid a politicienilor trimiși în judecată în procese penale nu erau noi și că, oricum, ele fuseseră votate la centru, cu doar câteva zile înainte de Consiliu Național de Coordonare de sâmbătă.
În același timp, Monica Macovei a respins ideea că politicienii locali au fost cei care ar fi propulsat-o în Parlamentul European prin „lupta politică la baionetă cu duşmanul politic”, cum s-a exprimat unul dintre primarii PDL la Consiliu, primar „ales de mai multe ori uninominal”. Faptul că a fost cap de listă la europarlamentarele din 2009 a propulsat partidul, şi nu alminteri, a replicat fostul ministru al justiției, în interviul citat. Cu alte cuvinte, partidul este cel care s-a folosit de numele de Monica Macovei şi nu invers.
Sever Voinescu a evitat să comenteze în mass-media rezultatul votului de sâmbătă, probabil din cauza rolului său de purtător de cuvânt al PDL. Dar Cristian Preda a declarat pentru EvZilei că mesajul transmis partidului prin votul de sâmbătă este: „staţi liniştiţi, corupţii vor fi păstraţi, că ei aduc voturi”. Ca şi Monica Macovei, el deplânge faptul că „din păcate, diferenţa dintre ceea ce (PDL) ne-am promis nouă şi publicului şi realitatea acestui vot e foarte mare”.
Este însă cazul să credem că în această bătălie disproporţionată este vorba de alb şi negru? Sunt „baronii locali” ai PDL atât de negri la inimă şi atât de lipsiţi de abilitate încât să-şi devoreze în văzul lumii