Timişoreanul a fost una dintre senzaţiile celei de-a treia ediţiii a emisiunii „Românii au talent“. Alin Stăniş (38 de ani)a stat mulţi ani, încă de când era copil, în culise la Opera Română din Timişoara. El a fost dus frecvent acolo de către bunicul său pompier.
Bunicul lui Alin era pompier la Operă şi-l ducea, atunci când era mic, în culise, la spectacole şi repetiţii. Alin şi-ar fi dorit atunci să se urce pe calul alb de pe scenă. Astfel şi-a format de mic auzul muzical ascultând operete ca „Ana Lugojana", dar şi opere ca „Aida" sau „Carmen".
„Bunicul cânta la armonică sârbească. De Crăciun, îi plăcea să ne reunească şi să cântăm împreună colinde şi cântece populare pe versuri de Mihai Eminescu, George Coşbuc sau Octavian Goga. (...) Văzând că am talent muzical, bunicul mi-a cumpărat o triolă la 4 ani. Am învăţat să cânt la ea, spre plăcerea bunicii care mă sorbea din ochi, «A ruginit frunza din vii». Cred că l-am moştenit pe bunicul", a mărturisit Alin, menţionând şi că, în general, cei din familia tatălui său cântau şi aveau voci puternice.
Părinţii lui Alin Stăniş au divorţat pe când el avea 12 ani, iar el, în vremea aceea. Întrebat de judecător, micul Alin a ales să rămână cu tatăl lui, şef de fermă, care s-a stins în urmă cu 11 ani. Cu mama lui, care a muncit la o fabrică de panglici şi a ieşit la pensie, a reînnodat relaţia abia după decesul tatălui său. „Trebuie să spun că eram un copil foarte neastâmpărat, iar bunica mea spunea uneori că nu mai ştia ce să se facă cu mine", povesteşte românul talentat.
Bunica sa l-a ajutat să intre în formaţia Flores, pentru a-i oferi un mod de a-şi descărca energia. Atunci când a terminat liceul, Alin a ajuns într-un impas: bunicul lui îl vedea la Teologie sau la Conservator, în timp ce tatăl său insista ca el să studieze Medicina. A rămas la varianta din urmă, iar cântăreţul a de