Primele două luni ale anului nu au adus semnale de redresare a economiei, prelungindu-se starea din ultima parte a lui 2010, afirmă Guy Poupet, preşedintele BRD-SocGen, a doua mare bancă de pe piaţă.
"Nu am detectat semne de revenire economică, situaţia este neschimbată faţă de finalul lui 2010, dar cel puţin nu se mai vede vreo înrăutăţire. Cu toate acestea, noi încercăm să ne menţinem rezultatele şi volumul de activitate şi sperăm chiar la o îmbunătăţire dacă economia îşi revine."
Cât priveşte volumul provizioanelor, el estimează că la BRD vârful a fost atins în 2010, însă adaugă că evoluţia rămâne incertă până când nu se confirmă ieşirea din recesiune. Oricum, banca sa nu este interesată să preia acţiuni ale clienţilor companii care trec prin dificultăţi majore pentru a se implica astfel în procesul de restructurare, chiar dacă BNR pregăteşte un regulament special pentru astfel de cazuri. "Nu este în strategia noastră să facem debt equity swap, poate în mod excepţional în anumite situaţii, însă nu ca o practică. Noi suntem bancă universală, nu casă de investment banking."
Şeful BRD spune că retailul este în prezent cel mai dificil segment de business pentru că banca trebuie să înlocuiască în bilanţ volume importante de credite care ajung la scadenţă şi în acelaşi timp să-şi conserve numărul de clienţi. "Acesta este şi contextul în care săptămâna trecută am redus semnificativ dobânzile la creditele de retail. Am vrut să arătăm că rămânem în piaţă şi vom continua să concurăm şi să venim cu astfel de decizii de câte ori vom considera oportun."
Poupet crede că dobânzile la credite ar mai putea să scadă sub presiunea concurenţei, însă în cazul dobânzilor la lei parametrul determinant va fi inflaţia, iar în contextul presiunilor actuale probabil că BNR nu va reduce curând dobânda-cheie.
Cât priveşte programul guvernamental de credite ipotec