Monarhia a interzis orice formă de opoziţie, după un al doilea val de manifestaţii. Un scenariu violent la Riad ar zgudui economia mondială. Sursa: REUTERS
Autorităţile saudite au decis să interzică orice formă de protest pe teritoriul ţării în contextul revoltelor din lumea arabă, departe de a se fi încheiat, după ce iniţial încercaseră să-şi asigure liniştea socială prin intermediul unui vast pachet de beneficii oferite populaţiei.
Măsura guvernului de la Riad, anunţată sâmbătă de Ministerul de Interne, survine unei manifestaţii organizate vineri de minoritatea şiită într-o provincie din est, bogată în terenuri petrolifere. Demonstranţii au cerut eliberarea deţinuţilor care, susţin protestatarii, au fost încarceraţi fără a avea parte de un proces, potrivit BBC.
"Legile regatului interzic categoric orice formă de demonstraţii, marşuri şi acţiuni de pichetare, deoarece acestea contravin Legii Islamice, Sharia, şi valorilor şi tradiţiilor societăţii saudite", se arată într-un comunicat publicat de Ministerul de Interne. Documentul atrage atenţia că poliţia "a fost autorizată să ia toate măsurile necesare împotriva celor care încearcă să încalce legea".
Generozitate şi fermitate
Măsura fermă luată de executivul de la Riad vine după ce monarhia saudită mizase iniţial pe veniturile sale consistente din exporturile de petrol pentru a descuraja orice formă de frământare socială şi politică. La jumătatea lunii februarie, după o primă rundă de proteste izolate, inspirate de revoltele din Tunisia, Egipt, Libia şi Yemen, regele Abdullah, proaspăt întors în ţară după un tratament urmat în Statele Unite, a anunţat lansarea unui ambiţios pachet de beneficii sociale.
În condiţiile în care în centrul manifestaţiilor antiguvernamentale din Arabia Saudită s-au aflat tinerii, guvernul saudit s-a grăbit să-şi centre