În mai multe regiuni din Olanda, Belgia şi Germania intrarea în postul Mare a însemnat şi cea mai mare sărbătoare pentru comunităţile locale. Toate familiile au ieşit pe străzi, oamenii s-au mascat, au defilat şi apoi au petrecut până dimineaţa.
Carnavalul dinaintea Postului Mare, o sărbătoare tradiţională pentru comunităţile catolice din provinciile Brabantul de Nord şi Limburg, a fost împrumutat mai nou şi de protestanţi. În capitala provinciei Limburg, la Maastricht, carnavalul este asemănător cu unele din America de sud, iar măştile au influenţe veneţiene.
Dar înainte de a fi o sărbătoare legată de un eveniment religios, carnavalul înseamnă, în unele oraşe olanedeze, o tradiţie de sute de ani. Deşi obiceiurile diferă de la oraş la oraş, unele caracteristici comune pentru carnavalul olandez includ o paradă, un "prinţ" plus cortegiu şi nunta unui fermier. După petrecerile de pe străzi, olandezii au putut începe astăzi programul de lucru de la ora 12.00.
Binche: spectaculos şi authentic
Unul dintre cele mai spectaculoase şi autentice carnavaluri din Ţările de Jos şi chiar din întreaga Europă are loc la Binche, un vechi orăşel din Valonia. Casele muncitoreşti din cărămidă de la periferie, cu faţadele lor afumate, multe nelocuite, arată că oraşul a avut un trecut industrial mai bun. Dar centrul păstrează o moştenire arhitecturală medievală demnă de orice oraş turistic al Europei.
Carnavalul este aici principalul eveniment de pe parcursul anului, şi atrage oaspeţi din Belgia, Franţa, Germania, Olanda şi chiar din ţări mai îndepărtate. Pregătirile pentru carnaval, realizate de "societăţile" locale anume constituite încep încă din perioada iernii. Cu şase săptămâni înainte de carnaval, oraşul răsună déjà de repetiţiile cu tobe, iar spectacolele se ţin în fiecare duminică. Mai întâi doar cu tobe, cărora pe parc