"Există comentarii că în acest an cotaţia pentru brent va ajunge la nivelul de 158 dolari/baril şi chiar 220 dolari/baril dacă se vor distruge instalaţiile din Libia prin care se aprovizionează Europa cu petrol. În situaţia actuală este putin probabil să asistăm la o scădere a cotaţiilor, iar dacă va fi o scădere, aceasta va reprezenta o nouă oportunitate de cumpărare pentru jucătorii din piaţă. Dar, atâta timp cât situaţia din Orientul Mijlociu nu se va calma, trend-ul de creştere a cotaţiilor va continua în mod sigur,"explică Dan Berendel, comerciant cu produse petroliere şi proprietar al Master Chem Oil, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în domeniu.
Scumpirea carburanţilor continuă, iar cele mai scumpe sortimente de benzină ar putea depăşi în curând suma de 6 lei pe litru. Aceasta este ştirea care, de câteva zile ne bulversează pe toţi, mai ales că "Petrom", cel mai important distribuitor de carburanţi din România, a trecut deja la fapte majorând din nou preţurile invocând, cităm "creşterea nivelului accizelor prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizării biocarburanţilor". Astfel, benzina premium fără plumb costă 5 lei şi 7 bani în benzinăriile "Petrom", iar benzina OMV Carrera 100 costă 5 lei şi 87 de bani, motorina putând fi cumpărată cu preţul de aprox. 5 lei şi 6 bani/litru. Acesta este doar unul dintre efectele continuării creşterii - conform burselor internaţionale, a preţului barilului de petrol, care, săptămâna trecută, se vindea cu 116 dolari.
Când cotaţia petrolului ar depăşi recordul de 147 dolari/baril, benzina va ajunge la 6 lei/litru, apoi va creşte proportional. Dacă se iau în calcul cele două extreme, la 200 dolari/baril, preţul benzinei ar urca la 7 lei, iar o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, preţul benzinei la pompă ar fi de 4 lei/litru. Ultima variantă este evident puţin probabilă, dacă ţinem cont d