Metalele prețioase, în special aurul și argintul, continuă să se scumpească, creșterile fiind susținute de turbulențele din jurul petrolului și de cererea din statele emergente, cu precădere de China.
Pretul aurului a ajuns la un nou nivel istoric, de 1.440 de dolari/uncie, după o creștere, de la începutul lunii februarie, de 7,65%. Interesul piețelor pentru argint a depășit însă pe cel asupra aurului, astfel încât nivelul argintului a atins un nou vârf al ultimelor trei decenii, de peste 36,5 dolari/uncie. Din februarie și până la deschiderea de ieri a ședințelor de tranzacționare, argintul a căștigat spectaculos, apreciindu-se cu 29,8%.
Cele două metale prețioase sunt cumpărate în mod tradițional în perioade în care investitorii și populația se tem de inflație sau de instabilitate politică. De data aceasta, ambele motoare propulsează prețurile aurului și argintului.
„Discursul șefului Fed a indicat că, în ciuda semnalelor de continuare a revenirii economiei americane, politica monetară ultra-relaxată ar putea continua. În condițiile în care mărfurile agricole și petrolul continuă să se scumpească, injectarea de lichidități e văzută ca generând pericole inflaționiste, și acest lucru sprijină la rândul lui cumpărătorii de aur și argint”, a arătat Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers România.
Riscul unui șoc al ofertei de petrol în eventualitatea extinderii confruntărilor din Libia către Algeria sau Arabia Saudită ocupă un loc central în mintea speculatorilor, iar cotațiile de la aur și argint au doar de câștigat.
Pe de altă parte, interesul Chinei pentru metale prețioase este în creștere, vânzările de bijuterii și lingouri de aur ale celui mai mare magazin de profil din Beijing crescând cu 70% în primele luni ale anului. În ceea ce privește aprecierea argintului, aceasta a fost pusă de multe ori pe seama utilizării ind